Titul Film Friendly určený regionálním subjektům za spolupráci s filmaři získala za rok 2017 Filmová kancelář Ústeckého kraje. FKUK funguje pod krajským úřadem, poskytuje filmařům asistenci při natáčení v celém kraji a za dobu svého působení si vytvořila kvalitní síť kontaktů. Vyhlášení a předání ceny Film Friendly 2017 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 31. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň.

Ocenění od roku 2014 společně udělují Asociace producentů v audiovizi a Czech Film Commission Státního fondu kinematografie se záštitou agentury CzechTourism. Poradní hlasy každoročně mají i produkční a lokační manažeři, kteří vycházejí ze svých praktických zkušeností s natáčením na českých lokacích.

„Filmová kancelář Ústeckého kraje má za sebou rušný rok plný zajímavých filmových a televizních projektů. Vytvořila kvalitní síť kontaktů od měst a obcí až po místní dodavatele a firmy ve filmovém průmyslu i mimo něj. Na FKUK jsme dostali řadu pozitivních referencí od lokačních manažerů a producentů, kteří byli spokojení s rychlostí a poskytnutou asistencí nejen při vyhledávání vhodných lokací k natáčení,“ vysvětluje důvody zvolení Nela Cajthamlová z Czech Film Commission.

Filmová kancelář Ústeckého kraje se v roce 2017 podílela na řadě zajímavých projektů, mezi nimiž jsou například celovečerní filmy Úsměvy smutných mužů (režie Dan Svátek), Jan Palach (Robert Sedláček) a Hastrman (Ondřej Havelka) a seriály Most (Jan Prušinovský) a Rapl II (Jan Pachl).


„Ocenění si velmi vážíme. Po oficiálním začátku fungování naší kanceláře byl rok 2017 přesně ten zásadní, ve kterém se nám podařilo přilákat do regionu výrazné filmové projekty a další přicházejí. S každým z nich se učíme spoustu nových a zajímavých věcí. Titul Film Friendly 2017 je pro nás velkou odměnou a motivací do další práce, která nás moc baví,“ říká Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

Podle radního Ústeckého kraje Zdeňka Matouše je region se svými jedinečnými a rozmanitými lokacemi vhodný téměř pro jakýkoliv filmový příběh. „Víme to už dávno a jsme rádi, že náš kraj stále více objevují i filmaři. Zisk ocenění Film Friendly 2017 je dokladem toho, že naše filmová kancelář odvádí skvělou práci a těšíme se společně na další úspěšné projekty. V regionu se během působení kanceláře podařilo vytvořit fungující síť film friendly subjektů. Jejich vstřícnost má velkou zásluhu na tom, že je Ústecký kraj mezi filmaři oblíbený, takže ocenění patří svou částí i jim,“ uvedl PhDr. Ing. Zdeněk Matouš, Ph.D. MBA, do jehož kompetence spadá oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu.


Význam a smysluplnost práce filmových kanceláří potvrdil Vratislav Šlajer, předseda představenstva Asociace producentů v audiovizi a producent společnosti Bionaut: „Spolupráce s Filmovou kanceláří Ústeckého kraje měla výrazný vliv na naše rozhodnutí natáčet v Ústí seriál Svět pod hlavou. Jsem rád, že se u nás regionálním filmovým kancelářím daří a že to má pozitivní vliv na decentralizaci natáčení a celkově lepší pozici filmové a televizní tvorby v regionech.“


V rámci soutěže byla letos opět udělena i cena lokačních manažerů zastoupených Českou lokační unií. Získal ji Dopravní podnik hlavního města Prahy, jmenovitě lokační manažeři ocenili dispečerské útvary DPP v čele s Ing. Janem Cibulkou. „Není vůbec jednoduché skloubit naše požadavky s pravidelným provozem hromadné dopravy tak, aby dopad na cestující veřejnost byl co nejmenší. Navíc je Praha specifická i prostředím metra nebo petřínské lanovky, kam také naše natáčení často směřují. V neposlední řadě využíváme i pražské autobusy a tramvaje, včetně těch historických. Dopraváci jsou prostě náš každodenní partner a Jan Cibulka je svojí zkušeností a přístupem vlastně jedním z nás,“ vysvětlil lokační manažer a předseda České lokační unie Luděk Herda.

„Všichni Pražané mohou být hrdí na to, že je Praha pro filmaře tak atraktivní lokalitou. Snažíme se jim v rámci možností vycházet vstříc, byť samozřejmě musíme vždy brát ohled na zájmy obyvatel, popřípadě cestujících v MHD. Těší mě, že sami filmaři oceňují vstřícný a profesionální přístup města a jeho organizací,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.