Městské lázně Chomutov

Lokace měsíce 9/2016


Bývalé městské lázně v Chomutově byly postaveny v osmdesátých letech 20. století a dnes nabízejí zajímavé a ojedinělé prostory, dobře využitelné také pro natáčení. Jedná se o několik tisíc metrů čtverečních plochy v předimenzovaných interiérech.


Padesátimetrový bazén, dvoupatrová vstupní hala, prostory restaurace s výhledem na bazén, podzemní strojovna s železnými podlahovými rošty, rozlehlé terasy s výhledem do stromoví městského parku či na bývalý fotbalový stadion, nabízejí velké možnosti využití.

Protože budova je do budoucna určena k rekonstrukci, je dnes možná i rozsáhlá adaptace prostor pro filmové nebo jiné účely. Syrové interiéry poskytují dostatek prostoru i pro větší kulisy. Objekt je připojen k elektřině.

Interiéry lázní již využila produkce BBC, slouží fotografům či organizátorům kulturních akcí. Naposledy tu proběhla divadelní a taneční představení během festivalu Obnaženi.

Bývalé městské lázně jsou v majetku města Chomutova, jehož primátor, Daniel Černý, vidí v podpoře kreativity a filmového průmyslu šanci pro jeho rozvoj.

„Jsme připraveni vyjít filmařům vstříc, ať už jde o součinnost úředníků, zajištění potřebných povolení, pomoc se zajištěním  ubytování či vytipování dalších místních lokací. Městské lázně jsou téměř nekonečně adaptovatelným prostorem, který ale i ve stávající podobě nabízejí obrazově atraktivní scény,“ vysvětluje chomutovský primátor.

Budova lázní je situována v těsné blízkosti historického centra Chomutova a na okraji centrálního městského parku. Padesát metrů od budovy stojí čtyřhvězdičkový hotel a další ubytovací zařízení jsou v docházkové vzdálenosti.

„Chomutov není jen industriál a socialistická výstavba. Historická architektura, divoké a krásné Krušné hory, Kamencové jezero, tovární areály, hnědouhelné doly nebo sídlištní zástavbu tu naleznete v těsné blízkosti. Jsem si jistý, že tahle lokalita plná kontrastů může být nejen pro filmaře hodně inspirativní,“ říká primátor Daniel Černý a dodává, že město mapuje lokace, které by mohly být nabízeny pro natáčení.

Čím je pro filmaře zajímavý celý Ústecký kraj, to odhaluje Barbora Hyšková, vedoucí filmové kanceláře, která je v kraji centrálním kontaktním místem pro filmaře: „Jsme krajem rozmanitostí, v němž filmař najde jedinečné krajinné scenérie takřka pro jakýkoli filmový příběh – romantické kulisy panenské přírody Národního parku České Švýcarsko, okouzlující krajinu vyhaslých sopek v Českém středohoří, syrové krásy Krušných hor, kaňon největší české řeky Labe, bizarní lokace hnědouhelných dolů s měsíční krajinou v Podkrušnohoří. Region je také doslova posetý historickými památkami – hrady, zámky, lidovou i industriální architekturou, jimž v kontrapozici stojí rozpadající se brownfieldy či bezbřehá panelová sídliště.”


Kontakty:

Filmová kancelář Ústeckého kraje: Barbora Hyšková, hyskova.b@kr-ustecky.cz, tel: 778 494 321

Městské lázně Chomutov: Miroslav Koranda, tel.: 739 320 640, e-mail: mk@prososial.cz